Kes ma olen

Kui sinult küstakse, kes sa oled … mis mõtted sul tekivad pähe? Kas sa oled su nimi? Kas sa oled sinu elukutse? Kas sa oled su haridustee ja saavutused? Diplomid, medalid, karikad? Või see, et sul ei ole neist ühtki? Kas sa oled sugu, milles sündisid? Kas sa oled vallaline? Veel, kas sa oled armunäljas vallaline või uhkelt üksi? Miks uhkelt üksi, mis on sinu lugu? Kas sa oled see, kuidas sa seksid? Kas sa oled oma elukaaslase abikaasa? Kas sa oled oma laste isa? Kas sa oled oma ema tütar? Kas sa oled su palganumber ja automark?

Kes ma olen? Ma olen kosmos ja universum. Ma olen voolav vesi ja vesiroos. Ma olen lendav lind ja kohev pilv. Ma olen torm ja vihmasadu. Ma olen kasteheinane rohulible ja kaasa tundev hing. Ma olen vaikus. Ma olen kohalolu ja õhk, mida hingan. Ma olen siin. Ma olen hetkel siin ja homme seal. Ma olen muutumises ja rahus. Ma olen vaatlus ja taju.

Kui ma mõtlen, kes sina oled. Kas sa oled su töö ja positsioon. Kas sa soovid olla su töö ja su saavutatud positisioon, rääkides oma tööelust ja olemasolevatest materiaalsetest asjadest? Kas sa soovid olla lapsevanem, rääkides aina oma lastest? Kui minna võõraste inimeste seltskonda, kus sa ei tea teistest mitte midagi ja teised ei tea sinust mitte midagi, siis kes sa oled? Ja kes sa soovid olla?

Kui sa oled üksi, kes oled sa siis?

Ma tean, kes mina olen. Ma olen ennastunustav tants. Ma olen kärarikkaim laul. Ma olen tuulekohin ja rohutirtsusirin. Ma olen kummargil looduse ees. Ma olen tänulik kõige eest.

Me oleme muutumises. Või me ei ole muutumises. Me vahetame elukutseid, hobisid, elukohta ja elukaaslast või me ei tee midagi, isegi mööblit toas ei liiguta. Kõik on paigal. Meil on väga palju erinevaid tasandeid, mille vahel liikuda. Vahel me valime sealt midagi välja ja jääme sinna. Vahel me soovime rohkem ja valime rohkem. Vahel me teame, et midagi on veel … ja asume seda otsima, uurides kõike, vahet ei ole, alguses ehk kilomeeter-kilomeeterhaaval … lõpuks millimeeter-millimeeterhaaval, tirides kõik välja, tuuseldades iseendas … ja tehes aina uusi valikuid. Iga sekund, iga tund.

Kes ma siis olen? Kes me siis oleme? Kas me tahame olla see kindel KEEGI? Mis siis, kui me ei pea olema mitte midagi ja mitte keegi? Mis siis, kui me kohtume ja oleme iga kord uued? Mis siis, kui me kohtume ja oleme iga kord teistsugused? Mis siis, kui meil ei ole ootuseid, eelduseid, soove ja nõudmisi? Iseenda suhtes … ja teineteise suhtes?

Kristel